Inhoud

Introductie

Deze machine is mijn werk-laptop en gaat als zodanig o.a. iedere Donderdag naar kantoor, vandaar dat ik een niet al te grote wilde. De vorige was met z'n 13,3 inch lekker klein maar gelukkig is deze met z'n 14 inch niet heel veel groter. Vandaar de naam lummel wat een klein onderdeel is op een lelievlet.

Omdat ik geen nieuwe laptop waard ben (vind ik zelf) heb ik gewoon weer aan mijn werkgever Proxy om een of ander gebruikt ding gevraagd. Deze had Sietse nog in de kast liggen en de belangrijkste specificatie is dat ik 'm kan sjouwen en dat 'ie in mijn tas past.

Specs

OS

Soms ontkom je gewoon niet aan Windows dus dat staat erop om in principe nooit te gebruiken. Verder uiteraard Linux.

Windows 11

Het tweede stuk hardware wat ik heb wat Windows 11 ondersteund (na de vorige lummel) dus ach ja… Wel verplicht secure-boot dus (zie volgend hoofdstuk) en er heeft een of andere mongool voor mij besloten (want inloggen met werk-account) dat ik BitLocker wil.

Bitlocker, dat ken je hè? Zou eigenljk bit-verneuker moeten heten en is volgens mij gewoon de opvolger van Drivespace/Doublespace voor DOS wat zogenaamd je disk-capaciteit verdubbeld door je partitie te verneuken. Toen verneukten ze (Micro$oft) de boel onder de noemer van meer ruimte, nu verneuken ze het onder de noemer van encryptie. Anyways, teringzooi blijft het!

NOTE: Houdt je bitlocker-key bij de hand, plak het desnoods op de machine want het gaat zeer regelmatig naar de tering!

Windows heb ik wel even opnieuw geïnstalleerd omdat ik slechts de helft van de SSD aan Windows wilde geven, er moet tenslotte ook nog een echt OS op…

Debian GNU/Linux 13 "Trixie"

Debian GNU/Linux 13 is ondertussen (2025-06-20) hard frozen dus ik durfde het wel aan om dat eens te proberen op mijn nieuwe laptop. Gewoon een USB-stok gemaakt met de image erop en dat installeren op de 2e helft van de SSD. Deze SSD heeft wat meer ruimte zodat ik voor Linux nu 256 GB beschikbaar heb. Dat betekend dat ik er straks ook met LVM een KVM image met RHEL10 op kan zetten. En daar begon het hele verhaal om…

Installatie

Debian repositories

Vanuit de standaard Debian repositories:

michelle@lummel:~$ sudo apt install mc bzip2 vim firefox-esr firefox-esr-l10n-nl chromium chromium-l10n thunderbird
michelle@lummel:~$ sudo apt install scribus solaar strawberry k3b
michelle@lummel:~$ sudo apt install kmahjongg kpat dosbox supertux
michelle@lummel:~$ sudo apt install lshw lsscsi

Handmatig gedownload:

michelle@lummel:~$ sudo apt install ./Downloads/discord-0.0.99.deb ./Downloads/icaclient_25.05.0.44_amd64.deb

Signal desktop

Deze moest apart als repo worden toegevoegd:

michelle@lummel:~/Downloads$ wget -O- https://updates.signal.org/desktop/apt/keys.asc | sudo gpg --dearmor > signal-desktop-keyring.gpg; cat signal-desktop-keyring.gpg | tee /usr/share/keyrings/signal-desktop-keyring.gpg > /dev/null
michelle@lummel:~/Downloads$ echo 'deb [arch=amd64 signed-by=/usr/share/keyrings/signal-desktop-keyring.gpg] https://updates.signal.org/desktop/apt xenial main' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/signal-xenial.list
michelle@lummel:~/Downloads$ sudo apt update && sudo apt install signal-desktop

Op kantoor hebben wij port-replicators die het noodzakelijk maken de DisplayLink driver te installeren. Die vereist de kernel-modules, dus:

michelle@lummel:~$ wget https://www.synaptics.com/sites/default/files/Ubuntu/pool/stable/main/all/synaptics-repository-keyring.deb
michelle@lummel:~$ sudo apt install ./Downloads/synaptics-repository-keyring.deb
michelle@lummel:~$ sudo apt update && sudo apt install linux-headers-generic displaylink-driver

Het ding trekt uiteraard het Debian Kernel Module System (DKMS) naar binnen, maar dit lijkt vrij netjes te installeren…

Configuratie

Citrix Receiver

Uiteraard moest de Citrix Receiver weer geconfigureerd worden om zich als een soort van normale app te gedragen…